:::: MENU ::::

Nedir Bu Big Data (Büyük Veri) ? Nasıl Oluşur ?

big data

big data

Big Data, İnternetin hızlanması ve internet teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak  akıllı cihaz teknolojilerin gelişmesi ile birlikte artık herkesin cebinde bir akıllı telefon, herkesin evinde bir bilgisayar ve tüm şirketlerin arka ofislerinde bilgi teknolojileri yönetimini yapan birimler bulunmaktadır.

İşte tam bu noktada, günümüzde sıkça adını duymaya başladığımız Big Data (Büyük Veri) , her ne kadar teknolojinin ilerlemesi ve kullanım alanlarının artması ile ortaya çıkmış bir kelime olarak görülse de, yıllardır içerisinde bulunduğumuz fakat gelişiminden pek haberdar olamadığımız bir olgudur. Bu olguya farkında olmadan sürekli destek vermekte ve “Büyük Veri” olarak isimlendirdiğimiz bu ortama sürekli veri akışı sağlanmasında bizler de katkı sağlamaktayız.

Şöyle ki; Instagram’a girerek bir #(hashtag) araması yapmanız veya yeni bir hastag ile paylaşım yapmanız bir veri oluşumuna sebep olur. Örneğin Twitter her gün 7 TB, Facebook 10 TB ve bazı kurumlar her gün her saat TB’larca veri saklıyor. Aynı şekilde gün içerisinde girdiğiniz her siteyi, sitede tıkladığınız her noktayı ve bunu saniyede milyarlarca insanın yaptığını düşünün. Sosyal medyanın günümüzdeki kullanımını düşünürsek işte size Big Data! Tabi ki bu durumu sadece sosyal medya ile sınırlandırmamak gerekiyor. Her geçen gün hayatımıza yeni bir teknoloji daha ekleniyor ilerde kullandığımız araçlar bile sürüş istatistiklerini toplayacaklar, ‘internet of things’ yani nesnelerin interneti buna bir örnek olarak verilebilir.

Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir. Aynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise “6,48”dir. Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.

Günümüzde internetin çok fazla kişi tarafından kullanılması günlük hayatımızda aldığımız hizmetleri, internet üzerinden bulunan uygulama yazılımları aracılığı ile hızlı ve kolayca erişebiliyor olmamız nedeniyle ortaya çıkan yaygın kullanım, özellikle  hizmet alanında satış sonrası müşteri memnuniyeti sağlamak için, son kullanıcının her türlü bilgisinin alınıp saklanmasına neden oldu. Saklanan bu verilerin büyüklüğünün sürekli artması Big Data kullanım gerekliliğini ortaya koydu.

Kullanıcısı veya ziyaretçisi ile internet üzerinde iletişim halinde olan, onlara sosyal medya veya Google gibi arama motorlarından ulaşan tüm markalar için Big Data önemli bir teknoloji. Çünkü markaların veya kurumların, dijital pazarlama stratejileri için, daha fazla veri her zaman daha doğru analizler yapmayı sağlayacaktır. Ancak analiz edilmeyen, ölçümlenemeyen veri her zamanki gibi çöp veridir.

2000 yılında tüm dünyada 800,000 Petabyte büyüklüğünde veri saklandığı kaydedildi. Gelişen teknoloji ile birlikte bu rakamın 2020 yılında 35 Zettabyte gibi devasa bir boyuta ulaşacağı tahmin ediliyor.

Günümüzde internet teknolojileri ve buna bağlı olarak mobil teknolojilerdeki gelişim sonucunda üretilen veri miktarı her geçen gün büyümektedir. Artan rekabet sonucunda kurumlar için farkındalık yaratabilmek için büyük ve yapısal olmayan veri bloklarının analiz edilmesi, sonuçların raporlanması ve kullanılabilir olması oldukça önemlidir.

Daha sonraki paylaşımlarda bu dataların nasıl işlenip analiz edileceğine dair paylaşımlarda bulanacağım.


So, what do you think ?

You must be logged in to post a comment.